Mire jó, és hogyan zajlik a CT-vizsgálat?

623
HOZZÁSZÓLÁS:

A CT-vizsgálat (komputer tomográfia) során számítógép és röntgen összekapcsolásával képeket készítenek az agy belsejéről. Az eredmény egy számítógép által generált sorozat kép, amely az agyat szCT-vizsgálateletek formájában ábrázolja.

A CT-vizsgálat a daganatok és stroke-ok felismerését segíti. Olyan elváltozásokat is kimutathat, amelyek az Alzheimer-kóros betegeknél előfordulnak, például bizonyos agyterületek elvékonyodását. A CT-vizsgálat segít az orvosnak a vaszkuláris demencia és az Alzheimer-kór megkülönböztetésében. A CT-vizsgálatot általában járóbeteg-vizsgálatként végzik; a térképezés maga körülbelül 15-30 percig tart. 

Hogyan történik a CT-vizsgálat?

Egyesek nagyon kényelmetlennek tartják az eljárást, és nem tudnak elég ideig nyugton maradni. Ha feltétlenül szükséges, hogy a vizsgálatot elvégezzék, de a beteg nagyon izgulékony, enyhe nyugtatót adnak be neki.

Beadhatnak továbbá egy ártalmatlan festékanyagot tartalmazó injekciót is, amelytől az agy fontos területei tisztábban látszódnak a felvételeken. A CT-gép ránézésre egy kicsit hasonlít egy nagy elöltöltős mosógépre, és elsőre egy kicsit ijesztőnek tűnhet.

A beteget megkérik, hogy feküdjön le egy keskeny ágyra, a fejével a gép felé. A vizsgálatot radiológus végzi, aki a szomszédos helyiségből üzemelteti a gépet és egy nagy ablakon át figyeli a beteget. Az ágyat be fogják tolni a gépbe, és egy sorozat röntgenfelvételt készítenek az agyról. Némi zaj hallható, amely a számítógéppel összekapcsolt röntgenkészülék zaja.

A vizsgálat során körülbelül húsz kép készül a beteg agyának különböző vízszintes szeleteiről. Ha a beteg nyugtatót kapott, meg kell várnia, amíg elmúlik a hatása, egyébként a vizsgálat után azonnal hazamehet. A radiológus nem fog tudni azonnal eredményt mondani. A leletre pár napot kell várni, mert a képeket nagyon alaposan meg kell vizsgálni.

623
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]