Ismerje meg az Alzheimer-kór leggyakrabban előforduló tüneteit

701
HOZZÁSZÓLÁS:

Bár a betegségre jellemző kórtünetek szinte személyenként különböznek egymásról, az ademencia-alzheimer-feledekenyseg-rossz-memoria-03lapverő problémacsoportokat azért viszonylag világosan körülhatárolható.

A legtipikusabb tünetek

Az egyik legszembetűnőbb a dezorientáltság, amely túlmutat azon, hogy az ember egy pillanatra összezavarodik a dátumot vagy a szükséges útvonalat illetően. Az alzheimeres betegek gyakran az általuk legjobban ismert úton (a megszokott kisbolt és az otthon között, sőt a saját lakásukban) tévednek el, vagy minden átmenet nélkül évtizedekkel korábbi helyzeteket élnek újra.

Ezzel összefügg a feledékenységfennhagyják a vizet a tűzhelyen, nem mennek el találkozókra, nem veszik be a gyógyszereiket. Elfelejtik olyan ételek receptjét, amiket addig fejből tudtak, súlyosabb stádiumban pedig már a családtagok felismerése is nehezen megy. 

Ítélőképességük csökken: nem érzik át döntéseik súlyát, például elindulnak át a piroson, kimondanak olyan dolgokat, amikkel hatalmas galibát okozhatnak egy család életében.

Az absztrakt gondolkodás problémássá válik: nem tudják értelmezni a pénz értékér, az idő múlását, de van, aki arról számolt be, hogy Alzheimer-kóros édesanyja azért borította ki minden alkalommal a vizespoharat, mert egyszerűen nem tudott mit kezdeni az átlátszó folyadékkal (színes innivalókkal ilyen sosem történt).

Van, aki halálra rémül egy véres filmjelenet láttán, mert azt hiszi, ez a valóság, és más dimenziót, mint az itt és most, nem is tud elképzelni. 

Az agyi elváltozásokhoz köthető a beszédkészség romlása, az afázia: ez az organikus agyi sérülés következtében létrejövő beszédzavarok gyűjtőneve.

Az Alzheimer-kór 4 fő csoportja

Négy alapvető típust különböztethetünk meg:

– szenzomotoros,

– motoros,

– szemantikus, 

– szintaktikai.

A gyakorlatban azonban számtalan féle tünet figyelhető meg. 

Van, aki képtelen magától beszélni, de kitűnően olvas fel, mások nem tudják körülírni az eléjük tett tárgyakat vagy megismételni a legegyszerűbb mondatot sem.

A leggyakoribb talán a szavak kicserélése (például körre helyen paradicsom), felcserélése (hibás szórend), illetve a szómegtalálási nehézségek (például a fogkefét csak körülírással tudja jellemezni).

A beteg hangulata néha minden ok nélkül rapszodikusan változik. Van, aki agresszívvá válik, mások depresszióba, letargiába zuhannak, extrém esetekben pedig teljesen megváltozik az illető személyisége:  például egy világéletében zárkózott ember egyszer csak érdeklődővé, cserfessé válik. Mások viszont teljesen bezárkóznak: elsötétítik a lakást, kiiktatják a csengőt és a telefont, egy idő után nem igénylik az általános higiéniát sem, önmagukat és környezetüket is elhanyagolják. 

Gyakran megfigyelhető az, hogy a beteg elfelejt addig evidensnek tűnő mozdulatsorokat: nem tudja felbontani az üdítős üveget, elfelejt biciklizni, vécét használni, súlyos esetekben akár járni, beszélni is.

701
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]