Az Alzheimer, és ami mögötte van – Agyműködést serkentő gyakorlatok a könnyebb koncentrációért és jobb emlékezetért

646
HOZZÁSZÓLÁS:

Az emlékezetvesztés legijesztőbb oka, az Alzheimer-kór Magyarországon is mintegy 100 000 embert érint. 65 éves kor felett minden tizedik emberből egynél, 85 éves kor felett pedig minden másodikból egynél kialakul. A kutatóknak eddig nem sikerült kideríteniük, hogyan lehet a betegséget visszafordítani vagy a súlyosbodást megakadályozni, de a hatékony gyógykezeléshez szükséges első lépéseket már sikerült megtenniük. A betegek agyában ismeretlen ok miatt bizonyos fehérjékből kusza rostos hálózat alakul ki, amely megakadályozza az ingerületek továbbítását. Ennek következtében egyre súlyosbodó memóriazavar alakul ki, és a beteg nem képes ésszerűen gondolkozni.

Bár erre nincs egyértelmű bizonyíték, feltételezik, hogy az Alzheimer-kórban szenvedők aktív szellemi foglalkoztatása lassíthatja a folyamatot. Egyes kutatók, például Leonard Berg professzor, a St. louis-i Washington Orvosi Egyetem kutatóintézetének igazgatója optimistán tekint a jövőbe. A professzor szerint a XXI. század első felében sikerül a gyógyszereknek olyan új generációját kifejleszteni, amely lényegesen lassítja majd a betegség lefolyását.

A kutatási eredmények felvetik, hogy a hormonpótló kezelés is gátolhatja vagy késleltetheti a betegség kialakulását. Egy 14 éven át tartó, 8877 nő bevonásával végzett vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy az ösztrogént szedőknél 35%-kal kisebb valószínűséggel alakul ki az Alzheimer-kór. Előzetes vizsgálati eredmények azt is kimutatták, hogy az ösztrogén lassíthatja a tünetek megjelenését azoknál, akik már érintettek.

Káros az alumínium?

Amikor olyan hírek terjedtek el, hogy az alumínium szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásában, voltak akik megesküdtek, hogy soha többé nem isznak alumíniumdobozos üdítőt. Mások még az alumíniumtartalmú izzadásgátló és savkötő készítményeket sem merték használni.

A riadalmat az okozta, hogy a kutatók a normálistól eltérő alumíniumszintet. mutattak ki Alzheimer-kórban szenvedők agyában, és az élelmiszerek csomagolóanyagaira kezdtek gyanakodni.

Később azonban kiderült hogy, a fém a betegség miatt halmozódik fel az agyban és nem környezeti ártalom eredménye. Az Alzheimer-kórban szenvedők agyában kialakuló kóros fehérjepakkok megkötik az alumíniumot, ami azonban önmagában nem káros. Ezért jelenleg nem indokolt az alumínium miatti aggódás.

>>> Tudta-e?

A serdülők és az időskorúak emlékezete sokkal élénkebb képeket őriz, mint az életük delén lévőké, akik nagyrészt szürke, hétköznapi dolgokkal vannak elfoglalva.

 

Tornáztassa meg az agyát, hogy jobban tudjon koncentrálni!

Gyakoroljuk az összpontosítást!

A zavaró körülményeket nehéz kizárni az életünkből, hacsak nem egymagunkban élünk egy lakatlan szigeten. A koncentrálás azonban megtanulható.

Hetente kétszer-háromszor tegyük próbára az összpontosító képességünket. Próbáljunk meg úgy olvasni, hogy közben hangosan szól a tévé. Néhány percnyi olvasás után tegyük le a könyvet, pár percig figyeljük a tévéadást, majd ismét vegyük kézbe a könyvet. Tízpercnyi olvasás után kapcsoljuk ki a tévét, tegyük le a könyvet, és gondoljuk át, mire emlékszünk az olvasottakból és látottakból. Ha ezt hetente kétszer-háromszor megtesszük, képesek leszünk rá, hogy könnyebben kizárjuk a zavaró körülményeket.

Gondolkodjunk hangosan!

Segít az összpontosításban, és javítja az emlékezőképességet, ha munka közben magunkban beszélünk. Ha egy problémáról hangosan gondolkodunk, segítjük a bevésődést, mert nemcsak az agyunkat foglalkoztatjuk, hanem az érzékszerveinket is. Ha valamit hangosan kimondunk, a memóriánkon kívül hangképző szerveink és a fülünk is dolgozik. Legközelebb, ha egy nagy parkolóban megállunk, mondjuk ki hangosan a hely megjelölését, például A3-as szekció, 181-es hely. Amikor a vásárlás végeztével visszamegyünk az autóhoz, könnyebben eszünkbe fog jutni, hol parkolunk, akkor is, ha esetleg még mindig a vásárláson jár az eszünk. Attól, hogy hangosan kimondjuk, jobban bevésődik az információ.

Hangok és illatok

Az emlékezet erősen kötődik az érzékekhez. Ha egy helyet meg akarunk jegyezni, ne csak a környező utcák nevét próbáljuk meg az emlékezetünkbe vésni, hanem azt is, hogy milyen virágokat látunk, azok milyen színűek, és milyen az illatuk. Figyeljünk arra is, hogy milyen hangokat hallunk gyerekzsivajt vagy a rádió hangját. Érintsük meg a sarkon a tűzcsapot. Ha egyszerre dolgozik a szemünk, a fülünk és az ujjaink, több információt szerzünk a környékről, és könnyebben ráismerünk, ha legközelebb arra visz az utunk.

Foglaljuk történetbe

A tennivalók listáját könnyebb megjegyezni, ha egy kis történetet kerekítünk köré. A történet egymás mellé helyezi azokat a tennivalókat, amelyeknek eredetileg nincs semmi közük egymáshoz. A módszer remekül segíti az emlékezetet.

Ne gondoljunk bonyolult mesére

Tegyük fel, hogy fel kell hívnom a nővéremet, mert közeleg az unokahúgom születésnapja, ugyanakkor az autót a szerelőhöz kell vinni, tehát neki is telefonálnom kell. Ebből egy egymondatos történetet lehet csinálni: “A nővérem az unokahúgom születésnapjára vesz egy új autót.” Ez az egyetlen mondat segít megjegyezni, hogy hová kell telefonálni és miért.

Lassítsunk!

Mindenkivel előfordult már, hogy nem emlékezett rá, vajon bezárta-e a lakásajtót, vagy lekapcsolta-e a kávéfőzőt. Ez általában olyankor fordul elő, amikor ezerfelé jár a fejünk, amikor rohanvást indulunk el otthonról. Ilyenkor jobban tesszük, ha megállunk egy pillanatra, összeszedjük a gondolatainkat, és feltesszük magunknak a következő kérdéseket: Hová indulok? Mit kell elintéznem? Mire van szükségem? Nem felejtettem el valamit?

Nézzünk a beszélgetőtárs szemébe!

Családi összejöveteleken, esküvőkön vagy iskolai találkozókon gyakran megtörténik, hogy miközben ‘valakivel beszélgetünk, megpillantunk egy rég látott rokont vagy ismerőst a helyiség másik végében. Minden valószínűség szerint éppen zajló eszmecserénknek a felére sem fogunk visszaemlékezni. Miközben körbe-körbe pillantunk, a figyelmünk is elkalandozik. Sokkal jobban vissza tudunk emlékezni arra, amit mondanak nekünk, ha az illető szemébe nézünk.

Emlékeztetők

Mindennapi életünkben annyi mindennel vagyunk körülvéve, ami felkelti a figyelmünket, és érdemes megjegyezni, hogy nem csoda, ha némely dolog kiesik az emlékezetünk rostáján. Emlékeztetőül helyezzünk el figyelmeztető jelzéseket a környezetünkben. Jó ötlet például, ha éjjel felébredünk, és eszünkbe jut egy fontos elintéznivaló, hogy fogjuk a papucsunkat, és feltesszük az éjjeliszekrényre, ahelyett hogy felkelnénk, és felírnánk a teendőt egy darab papírra. Reggel, amikor felébredünk, és megpillantjuk a papucsot a szokatlan helyen, rögvest eszünkbe jut, mit kell sürgősen elintézni. Minél meghökkentőbb az emlékeztető jel, annál inkább felkelti a figyelmünket, és beindítja a kívánt képzettársítást.

646
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]