Amit általánosan tudni érdemes az agy elöregedése kapcsán

640
HOZZÁSZÓLÁS:

Felnőttkorban új agysejtek már nem képződnek, a régiek pusztulását pedig képtelenek vagyunk pótolni! fejfajas-stroke-agyi-infarktus-holgy

Az agy tömegének erős megfogyatkozása maga után vonja a szellemi teljesítőképesség romlását?

Nem feltétlenül, hiszen számos olyan zseniális tudóst és művészt tartunk számon, akik idős korukra is maradandót alkottak.

Következésképpen az agy zsírnemű anyagai közül idős korban azok tűnnek el, amelyeknek a gondolkodási folyamatokban nincs lényegbevágó szerepük

Az agy öregkori súlyvesztesége nem egyedül az emberre jellemző. Több kutató már századunk első évtizedeiben kimutatta, hogy más emlősök, sőt, a rovarok agya is összezsugorodik. A trópusok vándorló rémei, a termeszek közül a királynő fő idegközpontjainak súlya öreg korára az eredeti kétharmad részére csökken.

Az agy elöregedésének kezdete az agyat behálózó vérerek és hajszálerek elváltozása!

Az utóbbiak szerkezete minden 65 éven felüli emberben átalakul. Belső hámrétegekben finom eloszlású zsírok halmozódnak fel az ér kötőszöveti rétegében pedig a rostok szaporodnak meg. Ezek a változások nem valamilyen betegseggel (például érelmeszesedéssel vagy magas vérnyomással) állnak kapcsolatban, hanem az öregkornak szükségszerű  természetes velejárói.

A minden emberre jellemző egyedi különbségek csupán a felhalmozódás mértekében vannak. Az ereket romboló hatást az is növeli hogy öregkorban az érfalakban és közvetlen környékükön sok fehérjetermészetű anyag rakodik-e le.

Az agyi erek ilyen jellegű elváltozásainak tudható be, hogy romlik az idegsejtek oxigénellátása, és lelassulnak az anyagcsere-folyamatai. Amikor ez a káros mechanizmus már nagyobb méreteket ölt, az agysejtek sorvadni kezdenek és elpusztulnak.

Az agy részei egyenletlenül öregszenek:

Sőt, igen nagy az egyedi variáció is! Gyakran megfigyeltető, hogy a kéreg már súlyosan károsodott, ugyanakkor az akarattól függően, úgynevezett extrapiramidális rész még szinte teljesen ép, amiről az egyenes testtartás és a kiegyensúlyozott mozgás tanúskodik.
Máskor viszont ennek a megfordítottja tapasztalható. Egyes részek, úgy látszik, még a legmagasabb korban sem mutatják az ismert hanyatlás tüneteit.

Az emberi kisagyban pl. negyventől százéves korig az ott fontos szerepet játszó Purkinje-sejtek száma az eredetinek felére csökken. Ez a roppant veszteség nemcsak az embert jellemzi, nem a civilizált életmód és hasonló okok következménye, hanem az öregedés természetes biológiai következménye.

640
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]